logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

OKT / Vilniaus miesto teatras: Šventė (rež. Kamilė Gudmonaitė)

S 2024-10-06 19:00
Rodyti aprašymusSlėpti aprašymus

Šventė

Režisierė – Kamilė Gudmonaitė
Dramaturgė – Laura Švedaitė
Scenografija ir kostiumai  – Barbora Šulniūtė
Choreografas Mantas Stabačinskas
Kompozitorius – Simonas Šipavičius
Šviesų dailininkas – Vilius Vilutis

Vaidina: Loreta Taluntytė, Kristina Šaparauskaitė, Oleg Dlugovskij, Božena Burokienė, Justina Platakytė, Juozas Čepulis, Mantas Stabačinskas.

Pasirinkimas statyti tokį spektaklį buvo vedamas aiškaus pojūčio, kad neįgalumas vis dar yra nematoma visuomenės kategorija, kurią suprasti reikia artinant tiek teatrą, tiek žiūrovą prie paties neįgalumo, pažvelgiant į jo esmę, stebint, ką patys negalias turintys asmenys mąsto apie neįgalumą kaip fenomeną. Spektaklio kūrėjai siekia apnuoginti normalumo sąvoką ir iškelti klausimą apie galimą žmogaus egzistavimo įvairovę, pojūčių ir potyrių įvairumą.
Oficiali statistika skelbia, kad neįgaliųjų Lietuvoje yra apie 9% visų gyventojų, taigi, kone kas dešimtas gyventojas, tačiau dauguma negalios neturinčių asmenų apklausos metu drąsiai teigia, kad neįgalių asmenų Lietuvoje apskritai nėra. Lietuvoje neįgalieji vis dar yra atskiriami, nemąstant, kad jų subkultūra galėtų prisidėti prie alternatyvios, sinestetinės ar kitaip ypatingos egzistencinės pasaulėjautos puosėlėjimo. Pavyzdžiui, klausos ar regėjimo negalias turintys asmenys yra išvystę puikius taktilinius sugebėjimus, tačiau dažniausiai jų pasaulėjauta yra izoliuojama matant tik neigiamas charakteristikas, todėl jie dažnai yra priversti plėtoti tokį patį pasaulio žinojimą kaip neturintys negalios, nors galėtų turėti kitokį, kitaip turiningesnį.  Galiausiai, kyla klausimas, kiek „įgaliuose“ žmonėse yra negalios, kodėl taip sunku priimti savo kūno ar asmenybės aspektus bei ko mus gali išmokyti suvokimas, kad esame visokie: įvairūs, keisti, tragiški, kartais juokingi? Spektaklio pavadinimas „Šventė“ talpina savyje nuorodą, kad žiūrovai yra kviečiami į egzistavimo ir įvairovės šventę, buvimo tokiam, koks esi, vakarėlį.

Spektaklyje vaidina įvairias negalias - fizinę, psichikos, protinę, sensorinę – turintys žmonės, juos surinkti ir suburti padėjo neįgaliųjų teatras Naujasis teatras“, o dramaturgija dokumentiškai kuriama iš jų pasidalinimų, istorijų, diskusijų, vykusių su kūrybine komanda.

Spektaklį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Premjera 2021 rugsėjo 16d.

Renginiai

Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti