logo
Pasirinkite periodą
Paieška žemėlapyje
Meniu

Premjera: BĖGŪNĖ. Rež. Jonas Kuprevičius

K 2024-05-23 18:00
Rodyti aprašymusSlėpti aprašymus

Monospektaklis pagal O. Tokarczuk romaną „Bėgūnai“

Režisierius: Jonas Kuprevičius
Scenografas: Šarūnas Tadijošaitis
Kompozitorė: Gabrielė Dikčiūtė
Judesio konsultantė: Vesta Grabštaitė
Vaizdo projekcijų autorius: ​​​​​​Pijus Chraptavičius
Šviesų dailininkas: Tomas Juozapaitis
Režisieriaus asistentas: Matas Makauskas
Vaidina: Aldona Vilutytė

Nobelio premijos laureatės Olgos Tokarczuk romanas ,,Bėgūnai“ – daugiasluoksnis kūrinys, kelionė laiku, pasauliu ir sąmonės klodais. Ši kelionė yra po išorinį ir vidinį pasaulius, kurie žmogui neišvengiamai reiškiasi savo fragmentiškumu. O. Tokarczuk nardina skaitytoją į paslaptį, patį pasaulio rūką, kuriame klaidžioja žmogus. Taip daugiasluoksnis kūrinys reiškiasi kaip paslaptinga, asmenybę keičianti jėga.

Neabejotinai egzistencinis tekstas įkvėpė aktorę Aldoną Vilutytę ir režisierių Joną Kuprevičių – skirtingų teatro kartų kūrėjus – sukurti kamerinį spektaklį, kuriame romano temos būtų nagrinėjamos per intymų vienos moters buvimą su savimi. Buvimą, bandant apčiuopti mąstymą, kuris, nors ir baigtinis, iki pat pabaigos neišvengiamai kinta, niekados nenutyla ir juda iš vieno taško į kitą. Buvimą, bandant būti nematoma pasaulio ir žmonių stebėtoja, mokantis priimti savo nerimą bei bėgimą. Tai – vaizduotės kelionė per buities ir būties struktūras, stebint jas per mažą sąmonės objektyvą. Kaip rašo O. Tokarczuk, pasaulį įmanoma matyti tik fragmentiškai, kitokio nebus. Yra momentų, trupinių, laikinų konfigūracijų, kurios, vos susidariusios, bemat vėl suyra. Gyvenimas? Nieko tokio nematyti; matau linijas, plokštumas, kūnus ir kaip jie keičiasi laikui bėgant. O laikas atrodo lyg elementarus prietaisas smulkiems pokyčiams matuoti, mokyklinė liniuotė su paprastinta skale – joje viso labo trys padalos: buvo, yra ir bus.

Aldona Vilutytė nuo 1995m. kuria vaidmenis įvairiuose teatruose. Yra sukūrusi daugiau nei 70 vaidmenų Keistuolių teatre, Teatro laboratorijoje „Atviras ratas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, „ OKT“, „NO THEATRE“ , „Meno ir mokslo laboratorija“ ir t. t. Taip pat filmuojasi kine bei televizijoje, yra laidų vedėja,  garsina ir dubliuoja filmus LRT, įgarsina audioknygas, vaidina radijo pjesėse, kuria poezijos vakarus. Nacionaliniame Kauno dramos teatre 2019 m. režisavo spektaklį „Bestuburiada“. Yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė. Literatūrinių vakarų ciklo „Literariumas“ idėjos autorė ir režisierė.

Jonas Kuprevičius – jauniausios kartos teatro režisierius, 2023 metais baigė teatro režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (kurso vadovas – Gintaras Varnas). Dar besimokydamas ketvirtame kurse, debiutavo su spektakliais „Baseinas. Be vandens“ (Kauno kamerinis teatras) ir „Camino Real“ (Juozo Miltinio dramos teatras). Šiuo metu jaunasis kūrėjas yra Jaunimo teatro programos „Black Box“ dalyvis, teatre reziduojantis režisierius.

Renginiai

Paieška nedavė rezultatų
Loading...
Perkrauti