logo
Select period
Search from map
Menu

Ionel Manciu (smuikas) ir Paulius Andersson (fortepijonas). "Romantizmo šedevrai"

Fr 12/07/2024 20:00
Palangos Kurhauzo koncertų salė, Palanga
10.00 - 25.00

Šis liepą Palangoje vyksiantis M. K. Čiurlionio tarptautinio muzikos festivalio koncertas – dar vienas perlas išskirtinių šios vasaros festivalio programos vėrinyje ir itin reta galimybė išgirsti kartu muzikuojančius nuostabius jaunosios kartos atlikėjus – lietuvį pianistą Paulių Anderssoną ir moldavų kilmės smuikininką Ionelį Manciu.

Puikūs virtuozai, savo solinėse karjerose kopiantys iš vienos viršūnės į kitą, pirmą kartą susijungė į duetą, kuris tikrai nepaliks abejingų ne tik dėl nepaprasto atlikėjų virtuoziškumo, bet ir dėl konceptualaus muzikavimo bei parinktos nuostabiai gražios programos.

Pirmoje dalyje skambėsianti Claude'o Debussy sonata smuikui ir fortepijonui buvo paskutinis užbaigtas vėžiu sirgusio kompozitoriaus kūrinys. Sukurtas 1917-aisiais, kai Europa buvo panirusi į Pirmojo pasaulinio karo chaosą ir ekonominius sunkumus. Ji simbolizuoja prieš nepagydoma liga sergančio kūrėjo akis užmarštin garmantį prieškario pasaulį. „Šią sonatą parašiau tik norėdamas atsikratyti šio vaizdinio, paskatintas mano brangaus leidėjo. Sonata bus įdomi dokumentiniu požiūriu ir kaip pavyzdys, ką gali sukurti sergantis žmogus karo metu“, – draugui rašė C. Debussy. Tačiau šis trumpas, trijų dalių kūrinys su visomis nuolat besikeičiančiomis nuotaikomis išsiveržia į užburiantį gyvo ritmo, mirgančių spalvų ir nostalgijos pasaulį, kurį gaubia tyli rudeniška atsisveikinimo atmosfera.

Johaneso Brahmso trečiąją sonatą smuikui ir fortepijonui galima vadinti vienu iš kamerinės muzikos šedevrų. Kompozitoriaus draugui, kolegai Hansui fon Bülowui dedikuotas kūrinys 1888 m. buvo pristatytas Budapešte ir yra vienas brandžiausių bei dažniausiai koncertų salėse skambančių Brahmso opusų.

Antroje dalyje duetas atliks fortepijonui ir smuikui aranžuotus gražiausius lietuvių genijaus M. K. Čiurlionio preliudus, o vakaro pabaigai pasirinktas dar vieną šedevrą – Césaro Franco sonata smuikui ir fortepijonui, kuri laikoma viena geriausių kada nors parašytų sonatų šiam sąstatui. Belgų kilmės Prancūzijoje kūręs Cezaras Franckas šį kūrinį parašė 1886 m. kaip vestuvių dovaną 28-erių smuiko karaliumi vadintam Eugene‘ui Ysaÿe. Pats kompozitorius 1886 m. rugsėjo 26 d. Arlone vykusiose vestuvėse nedalyvavo, tačiau jo vardu smuiko virtuozui ir jo nuotakai vestuvių rytą dovaną įteikė jų bendras bičiulis, taip pat kompozitorius, Charlesas Bordesas. Po skubotos repeticijos sonata buvo atlikta šventės svečiams. Žinoma, smuiku griežė pats Ysaÿe, o prie fortepijono sėdo jo svainė, pianistė Marie-Léontine Bordes-Pène.

Liepos 12 d. Palangos Kurhauze jūs išgirsite, kaip šiuos nuostabius kūrinius interpretuos šių dienų virtuozai.

PROGRAMA:

C. Debussy – Sonata smuikui ir fortepijonui g-moll, L148

J. Brahms – Sonata smuikui ir fortepijonui Nr. 3, d-moll op.108

M. K. Čiurlionis – Preliudai (transkripcijos fortepijonui ir smuikui)

C. Franck – Sonata smuikui ir fortepijonui A-dur
 

Apie atlikėjus

IONELIS MANCIU iš kitų savo kartos smuikininkų išsiskiria energingumu ir drąsiu, aistringu muzikavimu.

Moldovoje, Benderio mieste gimęs 31-erių atlikėjas yra daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas, su Moldovos nacionaliniu kameriniu orkestru debiutavo būdamas vos dešimties.

2012 m. Ionelis pelnė galimybę studijuoti Londono Guildhall  muzikos ir teatro koledže pas puikų japonų kilmės smuikininką ir pedagogą Davidą Takeno. Dar besimokydamas I. Manciu jau solavo prestižinėse pasaulio salėse – Carnegie Halle ir Barbican Halle.

Didžiulė I. Manciu aistra ir meilė orkestriniam repertuarui sulaukė geriausių orkestrų ir dirigentų dėmesio, todėl jam buvo pasiūlyta tapti pirmuoju Nyderlandų filharmonijos orkestro koncertmeisteriu. Be to, Ionelis nuolat kviečiamas atlikti soluojančio koncertmeisterio partijas įvairiuose pasaulio orkestruose, tarp kurių ir Roterdamo filharmonijos bei Gulbenkiano kolektyvai.

Kita I. Manciu mėgiama sritis – kamerinė muzika. Jo iniciatyva buvo įkurtas „Mithras trio“, kuris laimėjo 10-ąjį Trondheimo tarptautinį kamerinės muzikos konkursą ir 67-ąjį Karališkosios Užjūrio lygos konkursą. Praėjusių metų lapkritį šis trio „Linn Records“  įrašų kompanijoje išleido pirmąjį albumą „Eros“.

Įdomu tai, kad Ionelis Manciu groja Jungtinėje Karalystėje veikiančio Tompkins Tate muzikos instrumentų fondo paskolintu Gagliano smuiku, kurio skambesys dažnai prilyginamas paties Stradivarijaus instrumentams.

PAULIUS ANDERSSONĄ Lietuvos publika jau spėjo pažinti ir pamilti. Jis – vienas perspektyviausių Lietuvos jaunosios kartos pianistų. Kilęs iš žinomos pianistų dinastijos, koncertinę veiklą Paulius pradėjo būdamas vos 5-erių metų.

Virtuozas yra pelnęs penkiolikos tarptautinių konkursų apdovanojimus, dešimtyje jų – I-ąsias premijas ir Grand Prix, o tarptautiniame pianistų forume „Beszczady bez granic“ (Lenkija) buvo apdovanotas pagrindiniu prizu – Auksinio Parnaso laureato titulu.

Pianistas yra surengęs koncertus JAV, Indonezijos, Lenkijos, Čekijos, Vengrijos, Vokietijos, Danijos, Suomijos, Švedijos, Olandijos, Prancūzijos, Ispanijos, Slovakijos, Gruzijos, Ukrainos ir Lietuvos koncertų salėse, tai pat skambinęs prestižiniuose Lietuvos bei užsienio festivaliuose. 2005 m. P. Andersson atstovavo Lietuvą Japonijoje dalyvaudamas pasaulinės parodos EXPO koncertuose.

Paulius nuolat koncertuoja kaip solistas su žymiausiais Lietuvos ir Europos orkestrais, aktyviai propaguoja lietuvišką muziką, skatina kompozitorius kurti naujus, specialiai pianistui dedikuotus kūrinius.

„Paulius Anderssonas yra nepaprastai talentingas. Be puikaus virtuoziškumo, muzikalumo ir stiliaus pojūčio, Paulius pasižymi ryškia menine asmenybe ir buvimo scenoje užtikrintumu, kuris pavergia publiką“, – taip jaunąją Lietuvos scenos žvaigždę įvertino vienas žymiausių Prancūzijos muzikų, pianistas Eugenas Indjicius.

Ionelis ir Paulius pirmą kartą susitiko prieš beveik du dešimtmečius – dar būdami vaikai jie muzikavo tame pačiame tarptautiniame festivalyje. Tuo metu užsimezgusi pažintis peraugo į įspūdingą bendradarbiavimą, kurio rezultatą išgirsite Tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio scenoje.

Susitinkame liepos 12 d. 20 val. Palangos Kurhauzo koncertų salėje.

 

Daugiau informacijos apie tarptautinį M. K. Čiurlionio muzikos festivalį www.klasika.org
 
***
Pirkdami bilietą į koncertą, neprieštaraujate, kad renginys būtų fotografuojamas ir/ar filmuojamas, o vaizdinė medžiaga viešinama VšĮ "Klasika LT" internetinėje svetainėje, socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidoje.
Show moreShow less
Event Date / Time Venue Price  
Ionel Manciu (smuikas) ir Paulius Andersson (fortepijonas). "Romantizmo šedevrai" Fr 12/07/2024 20:00 Palangos Kurhauzo koncertų salė, Palanga 10.00 - 25.00
Event Ionel Manciu (smuikas) ir Paulius Andersson (fortepijonas). "Romantizmo šedevrai"
Date / Time Fr 12/07/2024 20:00
Venue Palangos Kurhauzo koncertų salė, Palanga
Price 10.00 - 25.00
Good to know
Perkant 10 ir daugiau bilietų galite kreiptis: vipklientai@bilietai.lt

Durys atidaromos: ~19:30
Renginio trukmė: ~2:00
Pertraukos: yra
Renginio kalba: lietuvių
Vaikai įleidžiami nemokamai: iki 7 metų amžiaus imtinai (renginio vietoje pateikti amžių įrodantį dokumentą)
Amžiaus cenzas: N-5
Nuolaidos:
- studentams, senjorams ir asmenims su negalia 1 bilietui (kontrolės metu pateikti nuolaidą įrodantį dokumentą);
- asmenims, turintiems Palangiškio kortelę 1 bilietui (kontrolės metu pateikti nuolaidą įrodantį dokumentą).

The event organiser takes responsibility for the event and its quality. In the event of cancellation or postponement of the event, the organiser is responsible for deciding on the return of tickets and refunds and is liable for refunds and damages. Tickets are non-exchangeable and non-refundable (including non-attendance).
The ticket distributor is acting only as an independent agent and is not liable for refunds or damages. Refunds must be requested from the event organiser. For more information on ticket refunds, please refer to the "Consumer Policy" here.
 
Venue
Palangos Kurhauzo koncertų salė
Grafų Tiškevičių al. 1 Palanga Lithuania
Promoter
Klasika LT, VšĮ
Šeimyniškių 42-20, Vilnius
apramogos@gmail.com / +37063970702
Reg. no: 302857888
VAT ND
Event Ionel Manciu (smuikas) ir Paulius Andersson (fortepijonas). "Romantizmo šedevrai"
Date / Time Fr 12/07/2024 20:00
Venue Palangos Kurhauzo koncertų salė, Palanga
Price 10.00 - 25.00
Other dates Same promoter Same venue
Buy ticket Festivalio atidarymo koncertas. Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos orkestras ir solistai Festivalio atidarymo koncertas. Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos orkestras ir solistai Palangos Kurhauzo koncertų salė, Palanga
Buy ticket Pianistas Petras Geniušas. "Pokalbis su Čiurlioniu" Pianistas Petras Geniušas. "Pokalbis su Čiurlioniu" Palangos Kurhauzo koncertų salė, Palanga
Buy ticket Martynas Levickis (akordeonas), kamerinis ansamblis "Mikroorkéstra". "Metų laikai" Martynas Levickis (akordeonas), kamerinis ansamblis "Mikroorkéstra". "Metų laikai" Palangos koncertų salė, Palanga
Buy ticket Koncertas visai šeimai "Nuo Milano vienuolyno iki filharmonijos Berlyno...". Kaja ir Klėja Kašubaitės (fortepijonas), aktorė ir režisierė Agnė Sunklodaitė Koncertas visai šeimai "Nuo Milano vienuolyno iki filharmonijos Berlyno...". Kaja ir Klėja Kašubaitės (fortepijonas), aktorė ir režisierė Agnė Sunklodaitė Palangos Kurhauzo koncertų salė, Palanga
No results have been found for your request.
Loading...
Reload